Sverige är ett av de rikaste länderna på jorden. Ändå har samhällsklyftorna tillåtits att växa i decennier. Vår gemensamma välfärd har underfinansierats och privatiserats. Samtidigt har satsningarna för att ställa om vårt samhälle från ödesdigert fossilberoende till ekologisk hållbarhet varit alldeles för små.
Idag står vi både inför en klimatkris och en social, samhällelig kris. Med samhällets oförmåga att hantera vår tids utmaningar har högerpopulismen grott. Ekot från 1930-talet ljuder allt starkare. Historien upprepar sig inte, men den har något att säga oss.
Då liksom nu växte klyftorna. Och på samma sätt som idag förlamades politiken av en blind marknadstro och åtstramningsdoktrin. I bland annat Tyskland blev konsekvenserna av den politiska oförmågan katastrofala. I andra länder utmanades istället dogmerna: I USA lanserades ett stort investeringspaket, en så kallad ny giv (New Deal), i Sverige sjösatte Socialdemokraterna en ny, offensiv ekonomisk politik.
I en klassisk valpamflett från 1932 ställde socialdemokraten Ernst Wigforss en retorisk fråga: Har vi råd att arbeta? Idag genljuder frågan, med tillägget att vår tids nyliberala era också lett oss till randen av en global ekologisk katastrof. Vår tids vägval är knivskarpt. Anser vi oss ha råd med framtiden?
Vi vet att den inslagna färdriktningen är ohållbar, socialt och ekologiskt. De ekonomiska dogmer som dominerat i decennier har diskvalificerats av ledande expertis, från IMF och OECD till FN:s klimatpanel. Nu följer kriserna på varandra. Problemen blir alltmer uppenbara.
I sprickorna som uppstått när en välfärd på permanent svältkur mött en pandemi och en fossilberoende kontinent ställts inför krigets återkomst till Europa har det svaga samhällets sårbarhet visat sig. Men politiken släpar ängsligt efter. Sverige och världen behöver återigen en ny giv – och den här gången måste den också vara grön.
De förslag Reformisterna presenterar utgör just detta: En grön ny giv för Sverige. Grunden är – precis som på Wigforss tid – en ny ekonomisk politik som möjliggör handling. En ekonomisk politik där reformutrymme skapas för att möta vår tids akuta samhällsutmaningar utifrån verkligheten och vetenskapens slutsatser.
Reformisternas program är indelat i sju reformområden: Först den ekonomiska grunden, därefter kraftfulla reformer för att minska klyftorna, stärka välfärden i hela landet och på allvar ta itu med klimatkrisen.
1. Finanspolitiskt ramverk för jobb, välfärd och en grön ny giv
2. Skattesystem för jämlikhet och en rättvis omställning
3. Pensionssystem för jämlikhet, jämställdhet och trygghet
4. Social bostadspolitik för jobb och bostad för alla
5. Demokratiskt och hållbart arbetsliv
6. Välfärds- och regionalpolitik för trygghet och rättvisa
Alla människors frihet är målet och jämlikheten är medlet. Reformisternas reformprogram syftar till att vara ett verktyg för hur det Socialdemokratiska Arbetarepartiet kan ta nya och tydliga steg i riktning mot att förverkliga sitt program. Reformprogrammet gör inte anspråk på att ha alla svar, men det utgör en nödvändig gir mot en mer hoppfull framtid. Det är ett reformpaket som är konkret och genomförbart – men samtidigt visionärt nog att verka systemförändrande.
Vi har råd att arbeta, konstaterade Ernst Wigforss. Reformisterna säger: Vi har råd med framtiden!