3.5 Förslag: Verka för ett nytt ekonomiskt ramverk även på EU-nivå
Reformisternas förslag på uppdaterat svenskt finanspolitisk ramverk är utformat för att kunna genomföras också med de mycket restriktiva finanspolitiska regler som gällde i EU före pandemin.
På EU-nivå fanns före coronakrisen ett starkt tryck att reformera de finanspolitiska reglerna. Det skedde mot bakgrund av en växande insikt om att rigida underskotts- och skuldregler inneburit att offentliga investeringar varit för låga och att konjunktursvängningar förstärkts, vilket i sin tur inneburit sociala nedskärningar och ett försvagat medborgerligt förtroende för EU.
Sedan coronakrisens början har även EU:s finanspolitiska regler temporärt upphört att gälla och förhandlingar förs nu mot bakgrund av den nya globala finanspolitiska situation som uppstått. Ledande EU-företrädare har varnat för att det skulle få förödande konsekvenser om regelverket återinfördes i sin nuvarande form. Allt fler förespråkar att en tydligare åtskillnad görs mellan investeringar och löpande utgifter och att konjunktursvängningar måste kunna motverkas. Det finns således förutsättningar för att förändringarna av EU:s finanspolitiska ramverk går åt samma håll som den ekonomiska politik Reformisterna förespråkar. Den svenska regeringen bör trycka på och understödja sådana förändringar.