​1​ Så bygger vi ett bättre Sverige efter pandemin 

Pandemin har ställt politiken inför ett historiskt avgörande vägskäl. Beroende på vilken väg som väljs kan den negativa spiral av växande ojämlikhet och klimatproblem som präglat utvecklingen sedan 1980-talet förstärkas – eller så kan vi komma att se tillbaka på coronakrisen 2020–2021 som en vändpunkt då Sverige valde vägen mot en grön, rättvis och hållbar återhämtning. 

Coronakrisen har ställt de sociala och klimatmässiga utmaningarna på sin spets. Även om pandemin har varit den utlösande faktorn för en djup ekonomisk kris så har varningslamporna blinkat under lång tid, både vad gäller klimatet och ekonomin. Covid 19-viruset har också gjort det tydligt att det sätt vi organiserar och finansierar välfärden på inte fungerar. De sociala klyftorna växer snabbt – i Sverige är de idag lika stora som på 1940-talet.3 Samtidigt fördjupas klimatkrisen. Tiden för att vända utvecklingen blir allt knappare. Trots en tillfällig minskning av utsläpp under pandemiåret 2020 så ökar nu utsläppen igen, och rekordvärme och extrema väderhändelser har under de senaste åren avlöst varandra.4 En kraftfull grön återhämtning efter pandemin är förmodligen Sveriges sista chans att klara Parisavtalets mål och göra vad vi kan för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5–2 grader.5 Vi borde för länge sedan satt högsta fart i omställningen och nu finns ingen tid kvar att förlora.

Reformisterna har tidigare tagit fram ett reformprogram, en rapport för en ny socialdemokratisk välfärdsmodell, en rapport för en grön ny giv för Sverige och två tidigare reformbudgetar. Tillsammans utgör de ett tydligt politiskt program med en konkret färdplan på hur Sverige kan ta sig an de stora samhällsutmaningar som vi står inför. 

Det här är Reformisternas tredje alternativa socialdemokratiska statsbudget, en Reformbudget. Här visar vi att Sverige har råd med en politik som minskar klyftorna, stärker välfärden, för Sverige mot full sysselsättning och på riktigt tar itu med klimatomställningen. Förutsättningen för detta är ett nytt moderniserat finanspolitisk ramverk.


3 Almqvist A. (2016) Den ekonomiska ojämlikheten i Sverige, Landsorganisationen i Sverige

4 IPCC (2021) Climate Change 2021: The Physical Science Basis., Working Group I contribution to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change; Le Quéré, C., Jackson, R.B., Jones, M.W. et al. (2020) Temporary reduction in daily global CO2 emissions during the COVID-19 forced confinement. Nat. Clim. Chang. 10, 647–653.

5 Forster, P. M., Forster, H. I., Evans, M. J. et al (2020) Current and future global climate impacts resulting from COVID-19, Nat. Clim. Chang, 2020.