Motion: En rättvis klimatpolitik som gör det som krävs och fungerar i hela landet
Vi befinner oss vid en kritisk brytpunkt. Klimatförändringarna blir alltmer påtagliga. Hur vi agerar nu och under det närmaste decenniet avgör om vi lyckas begränsa jordens uppvärmning till 1,5-2 grader. Det räcker inte längre med begränsade justeringar av rådande politik. Det som krävs är genomgripande reformer och storskaliga investeringar i ett klimatvänligt samhälle.
Det hoppfulla är att omställningen inletts på allvar. Förnybar energi har blivit dramatiskt billigare. Omställningen handlar inte längre enbart om klimatet, utan också om arbetstillfällen och ekonomisk konkurrenskraft. Den gröna strukturomvandlingen måste dock genomföras i en tid präglad av växande ojämlikhet och reaktionära krafter. Det här är grunden för den klimatförnekelse som fått allt starkare fotfäste. Etablerade partier kastar långsiktig politik överbord och försöker istället vinna väljare med orealistiska löften.
Det är socialdemokratins uppgift att utforma en rättvis klimatpolitik som både gör det som krävs för att nå de svenska klimatmålen och som fungerar i hela landet. Sverige behöver en grön ny giv: en storsatsning på den gröna omställningen som bryter trenden av ökande klyftor genom investeringar och omfördelningspolitik.
Vid kongressen 2021 tog vårt parti viktiga kliv framåt. Vi beslöt oss för att lånefinansiera strategisk infrastruktur med stor klimatnytta. Vi konstaterade nyktert att det kommer att krävas stora klimatpolitiska åtgärder. Vi enades om att investeringstakten skulle öka kraftigt, omgående och under kommande årtionde. Vi slog fast att skogspolitiken skulle balansera behoven av aktivt brukande, kolsänka och biologisk mångfald. Och vi var eniga om vikten av att omställningen måste göras på ett rättvist sätt, som inte lämnar någon efter, där kostnader och nyttor fördelas solidariskt.
Men låt oss säga som det är. Vi har inte investerat tillräckligt för att nå klimatmålen eller utjämnat de klyftor som skapar motstånd mot klimatpolitiken. Alla hänger inte med. Trenden för kolsänkan och den biologiska mångfalden i den svenska skogen är alltjämt negativ. Inte heller vårt partis politik har varit tillräcklig. Därför krävs mycket ny politik, inte minst för att göra omställningen mer rättvis. Om detta råder en bred samsyn. För att kunna leda Sverige till klimatmålen måste Socialdemokraterna ompröva sin syn på tre avgörande reformområden.
En svensk statlig investeringsbank
För det första krävs en ekonomisk politik och verktyg som gör det möjligt att kraftigt öka investeringstakten och därmed investeringarna som andel av BNP i hållbar infrastruktur, energieffektivisering, förnybar energi, elektrifiering och hushållens omställning. En avgörande reform för att lyckas är att inrätta en svensk statlig investeringsbank som kan mobilisera det offentliga och privata kapital som krävs och gemensamt dela på kostnaderna. En statlig investeringsbank vore ett kostnadseffektivt verktyg för att öka investeringstakten i exempelvis klimatsmarta bostäder, laddstolpar, energieffektiviseringsåtgärder i bostadsbeståndet och industrilokaler, bioraffinaderier, batterifabriker, och infrastruktur för koldioxidavskiljning och lagring. En statlig investeringsbank kan också användas för att sänka kostnaderna för enskilda medborgare att investera i elbil, energieffektivisering eller förnybar energi. Detta är särskilt viktigt när räntehöjningar ökar investeringskostnader och sänker köpkraften. En offentlig, investeringsledd omställning där det offentliga skapar förutsättningar för företag och hushåll är avgörande för en rättvis omställning som fungerar i hela landet.
Ett slutår för fossila bränslen
För det andra måste vi sätta stopp för det fossila. Det är till stor del förbränningen av fossila bränslen som driver klimatförändringarna och det är oundvikligt att sluta nyttja fossila bränslen. Frågan är inte om utan när vi ska frigöra oss från vårt fossilberoende. För att nå Parisavtalet skulle världens utvecklade länder (OECD) behöva nå klimatneutralitet under 2030-talet. Både Sveriges eller EU:s klimatmål är med andra ord otillräckliga idag. Regler och insatser som kan tidigarelägga omställningen och få ned utsläppen till 2040 är därför nödvändiga och kommer enligt EU:s klimatråd också öka rättvisan i hur bördorna för klimatförändringarna och omställningen fördelas.
Det mest effektiva styrmedlet för att uppnå ett slut på användningen av fossila bränslen är ett slutår för försäljningen på EU-nivå. Vi föreslår därför att ett stoppdatum införs senast 2040 på nationell nivå och EU-nivå, i enlighet med den statliga utredning som redan genomförts. Genom ett nationellt slutår har Sverige möjligheten att påverka EU till ytterligare skärpningar. EU ska enas om ett nytt klimatmål på unionsnivå för 2040 och ett ambitiöst svenskt mål för stopp av fossila bränslen har då möjlighet att påverka EU:s ambition. När EU:s ambitioner höjs stärks Sveriges möjlighet att nå det nationella klimatmålet 2045.
En ny moderniserad svensk skogspolitik
För det tredje behöver Socialdemokraternas skogspolitik omprövas. Mellan 2017 och 2021 minskade den svenska skogens tillväxt med mer än 80%. Under samma femårsperiod har avverkningarna ökat med 19%. Den svenska skogen pressas hårt, och kolsänkan och den biologiska mångfalden minskar. Samtidigt har EU:s skärpta klimatlagstiftning Fit for 55 sedan år 2023 ökat kraven på kolinlagring i Sverige för att uppnå EU:s klimatmål. Den rådande svenska skogspolitiken med utgångspunkt i frihet under ansvar har nått vägs ände, och den kommer inte att vara tillräcklig för att nå Sveriges eller EU:s klimatmål. Det krävs en ny moderniserad skogspolitik där det offentliga tar ett större ansvar för att med ekonomiska stöd och tydligare regler driva på en omställning av det svenska skogsbruket som i närtid ökar kolsänkan och stärker den biologiska mångfalden. Exempelvis genom sänkta avkastningskrav för Sveaskog och genom att utge ersättning till skogsägare för inlagring av kol i deras skogar.
Sammanfattningsvis
Dessa föreslagna åtgärder utgör nödvändiga omprövningar för att skapa de grundläggande förutsättningarna för att nå Sveriges och EU:s klimatmål. De
ersätter inte behovet av andra genomgripande och kompletterande reformer och satsningar för en rättvis klimatomställning som fungerar i hela landet, men tar oss en viktig del på vägen.
Vi yrkar därför:
Att Socialdemokraterna verkar för att en statlig grön investeringsbank etableras för att tillhandahålla billigt och långsiktigt kapital för offentliga och privata investeringar i klimatomställningen.
Att Socialdemokraterna verkar för att 2040 införs som slutår för försäljning av fossila bränslen i Sverige och EU.
Att Socialdemokraterna verkar för att genom sänkta avkastningskrav för Sveaskog och ekonomiska incitament för privata skogsägare driva på och stödja skogsindustrins omställning till ett skogsbruk som säkrar den biologiska mångfalden och stärker kolsänkan i skog och mark.
Att Socialdemokraterna i Stockholm ställer sig bakom motionen och antar den som sin egen
Att Socialdemokraterna i Stockholm skickar motionen vidare till partikongressen