Motion: En sjukförsäkring att lita på


Sjukförsäkringen är helt grundläggande för människors möjligheter att leva ett värdigt liv och för samhällets tillit till välfärdsstaten. Systemet håller dock inte vad det lovar – vi är inte garanterade tillräcklig trygghet vid sjukdom. I stället finns en växande motsättning mellan en urholkad sjukförsäkring, människors faktiska arbetsförmåga och arbetslivets allt hårdare krav. Täpper vi inte igen de växande hålen i samhällets skyddsnät riskerar en allt större grupp av människor att hamna i fattigdom och ställas utanför samhällets gemenskap. De som är mest utslitna och ekonomiskt utsatta drabbas hårdast. 

Sjukförsäkringens kvalitet har under lång tid varit särskilt hårt ansatt med reformer som lett till hög avslagsfrekvens, orimliga bedömningsgrunder och begränsade ersättningsutbetalningar. På senare år har det dock genomförts en rad mycket viktiga förstärkningar av sjukförsäkringen, men reformeringsbehov kvarstår. 

Principen om befintligt skick måste återinföras i sjukförsäkringen. Tidigare kunde Försäkringskassan vid beslut om sjukpenning ta hänsyn till den försäkrades varierade omställningsförmåga, innefattat faktorer som ålder, bosättningsförhållanden och utbildningsbakgrund. Vid införandet av den så kallade ”rehabiliteringskedjan” år 2008 avskaffades denna möjlighet till förmån för en strikt medicinsk prövning i förhållande till ett hypotetiskt arbetsmarknadsbegrepp. Men möjligheterna för omställning är inte lika stora för en person som närmar sig pensionsåldern och som saknar gymnasieutbildning, som för en högutbildad 30-åring boende på en ort med snabb jobbtillväxt. En trygg sjukförsäkring måste därför kunna ta hänsyn till ett realistiskt och verklighetsbaserat individbegrepp.

Det räcker inte med höjda ersättningar för att lösa dagens problem utan systemet måste göras om i grunden. Den försäkrade ska inte ”rehabiliteras” från sin sjukskrivning utan från sin sjukdom. Tidsgränserna i rehabiliteringskedjan bör därför omvandlas till stödjepunkter där den försäkrade förses med tydliga rehabiliteringsrättigheter. Genom att ställa krav på samverkan och stöd från dem med faktisk möjlighet att erbjuda rehabilitering – det vill säga arbetsgivaren, sjukvården, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen – kan den försäkrade snabbare återfå sin hälsa och återgå i arbete. Om återgång i arbete hos den tidigare arbetsgivaren inte bedöms möjlig ska individen få rätt till ett lämpligt omställningsstöd. Ett system som garanterar sjuka både ekonomisk trygghet och faktisk hjälp att återgå i arbete kan generera enorma mänskliga och samhällsekonomiska vinster. 

Sjukförsäkringens legitimitet är helt grundläggande för dess överlevnad. Det är därför centralt att upprättelse ges till alla dem som drabbades av Försäkringskassans regleringsbrev år 2015 med det uppenbart orimliga och lagstridiga kravet på att få ner sjuktalen . En haverikommission bör tillsättas i detta syfte och i syfte att genomföra en helhetlig regelöversyn.

Vi yrkar därför: 

  1. Att Socialdemokraterna verkar för att principen om ”försäkrad i befintligt skick” återinförs i socialförsäkringen.

  2. Att Socialdemokraterna verkar för att den så kallade ”rehabiliteringskedjan” i sjukpenningen avskaffas och ersätts med en rehabiliteringsrätt, där individen vid nu rådande tidsgränser för prövning av arbetsförmågan i stället ges rätt till stöd och insatser för återgång i arbete hos sin arbetsgivare alternativt genom omställning.

  3. Att Socialdemokraterna verkar för att en haverikommission tillsätts med uppdrag att ge de som nekats sjukpenning på grund av Försäkringskassans regleringsbrev år 2015 upprättelse och ekonomisk kompensation. Kommissionen bör också ha som uppdrag att se över dagens regelverk i grunden för att säkra tillförlitliga och rättvisa bedömningar av den försäkrades rätt till sjukpenning.

  4. Att Socialdemokraterna i Stockholm ställer sig bakom motionen och antar den som sin egen

  5. Att Socialdemokraterna i Stockholm skickar motionen vidare till nästa partikongress