Stärk den socialdemokratiska folkrörelsen
Det Socialdemokratiska Arbetarepartiet är en folkrörelse. Vårt parti grundades i syftet att ge folkflertalet parlamentariskt inflytande över den svenska politiken och möjlighet att demokratiskt påverka och förändra vårt samhälle. Tack vare en av världens starkaste socialdemokratiska folkrörelser har vi under det senaste seklet tillsammans skapat ett av världens främsta välfärdssamhällen.
Grunden i vår folkrörelse är medlemmen och dennes möjlighet och känsla av att kunna påverka genom partimedlemskap. Därför är det avgörande att det verkligen är möjligt att som medlem påverka partiets politik och delta i beslutsprocesser.
Under mandatperioden har medlemmar runt om i hela landet på eget initiativ startat en dialog om och gjort ett gemensamt arbete för att stärka den interna demokratin i partiet. Detta eftersom många medlemmar upplever att de inte kan påverka partiets politik eller inriktning, och därför inte heller kan påverka samhällets utveckling. Till följd av detta gjordes en medlemsundersökning av Stockholms partidistrikt som undersökte hur medlemmarna upplever den interna demokratin. Resultatet visade att:
70 % tycker inte att de kan påverka politiken genom sitt medlemskap.
50 % vill ha fler medlemsomröstningar.
60 % tycker inte att de fullt ut kan påverka valet av företrädare inom partiet.
Utifrån medlemsundersökningen, flera rådslag och förslag från medlemmar över hela landet har tre områden identifierats där den interna demokratin bör stärkas för att höja partimedlemskapets värde:
Stärkt medlemsinflytande för att kunna påverka politiken
Tydligare ansvarsutkrävande
Mer transparens,inflytande och delaktighet i valen av partiets företrädare
Stärkt medlemsinflytande för att kunna påverka politiken
Kongressen är vårt partis högsta beslutande organ. Det är också vår enda fasta nationella mötesplats. Partikongressen är därtill det enda beslutande forumet till vilket ombud väljs genom öppna direktval, och det enda forumet för direkt ansvarsutkrävande. Efter stadgeändringen 2021 så hålls ordinarie partikongress vart fjärde år och däremellan ansvarar partistyrelsen för den löpande anpassningen av politiken till samhällsutvecklingen. Men under perioden har det blivit tydligt att i en snabbt föränderlig värld behövs fler verktyg för att säkra ett rimligt medlemsinflytande. Det finns därför anledning att se över möjligheterna för snabbare beslutsprocesser som ger medlemmarna möjlighet till inflytande, utöver den ordinarie partikongressen. Stadgarna erbjuder två sådana alternativ: extrakongress och allmän omröstning. Möjligheterna för medlemmarna att begära extrakongress och allmän omröstning är idag väldigt snävt begränsade, inte minst vid behov av snabbare förankring och beslut. Utifrån det föreslår vi två förändringar:
Att tiden för att kalla till extrakongress kortas till tre månader.
Att utreda rätten för medlemmar att begära extrakongress eller rådgivande omröstningar i avgörande frågor. En sådan utredning bör undersöka vad som är praktisk genomförbart och vilken andel av medlemsantalet som är rimligt att kräva som tröskelvärde för en sådan begäran.
Denna typ av förändringar finns redan i etablerade och väl fungerande progressiva partier i Norden och Europa.
Ett tydligare ansvarsutkrävande
Ansvarsutkrävande är centralt i en representativ demokrati. Ett av de viktigaste instrumenten för ansvarsutkrävande i vårt parti är verksamhetsberättelsen, samt granskningsutskottets arbete med att granska både partiets arbete och ekonomi inför kongressen och avge rekommendation om ansvarsfrihet eller ej.
Partiets verksamhetsberättelse fokuserar i nuläget i stor utsträckning på vad som gjorts och skett i partiet under åren, men den har ingen tydlig utgångspunkt i hur partiledningen genomfört kongressens riktlinjer och motionsbeslut. Vad som gjorts och skett ställs alltså inte i relation till vad kongressen beslutat. Detta gör det svårt för medlemmar och kongressombud att följa upp och utkräva ansvar för huruvida den politik som den förra kongressen beslutat om faktiskt genomförts av partiledningen under mandatperioden. Verksamhetsberättelsen behöver tydligare redogöra för vilka av kongressens beslut som partiledningen drivit eller genomfört, och vilka beslut som inte genomförts och i så fall varför. Verksamhetsberättelsen behöver bli mer mål- och resultatstyrd i dess bästa och mest transparenta bemärkelse. På så sätt blir det möjligt för medlemmar, kongressombud och partiledning att ha en dialog om partiets förda politik med utgångspunkt i kongressens riktlinjer och motionsbeslut.
Mer transparens och inflytande över val av partiets företrädare
I jämförelse med flera andra svenska partier, europeiska systerpartier och Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU präglas vårt partis val av partiordförande och partisekreterare av mindre transparens och medlemsinflytande. Många andra partier gör det möjligt och uppmuntrar flera personer att ställa sig till förfogande och kandidera öppet till olika förtroendeposter. Detta gör det möjligt för fler medlemmar i partiet att skapa sig en uppfattning om vilka olika möjliga företrädare och viljeinriktningar som finns, och för en bredare förankring i valberedningens arbete. Ett sådant tillvägagångssätt ger också de förtroendevalda ett starkare demokratiskt mandat. Även om formella hinder saknas för kandidater att offentliggöra sin kandidatur finns det murar i vårt partis interna kultur som gör det mycket svårt. För att bryta den kulturen behövs en förändring i processen för hur partisekreterare och partiledare väljs.
Partistyrelsen bör därför tillsätta en arbetsgrupp som ska genomlysa processen vid nyval av partiordförande och partisekreterare, samt hur en transparent valberedningsprocess till Europaparlamentet kan etableras. Arbetsgruppen bör bland annat titta på frågan om öppen medlemsomröstning utifrån lärdomar från systerpartier runt om i Europa samt undersöka alternativa förslag som skulle kunna bryta de murar som finns för fler än en kandidat att ställa upp, och göra det möjligt för medlemmarna att skapa sig en uppfattning vilka som står till förfogande för posten. Arbetsgruppens analys och förslag ska göras tillgänglig för medlemmarna före nästa ordinarie partikongress, och därmed kunna utgöra underlag för eventuella förslag om förbättringar av processen.
Vi yrkar därför:
Att Socialdemokraternas stadga ändras så att tiden för kallelse till extrakongress kortas från senast sex månader till senast tre månader innan extrakongress hålls.
Att partistyrelsen tillsätter en arbetsgrupp som ges i uppdrag att utreda och lämna förslag på hur medlemmar kan ges rätten att begära extrakongress och rådgivande omröstningar i avgörande frågor.
Att partistyrelsens utformning av partiets verksamhetsberättelse förändras med ökat fokus på genomförandet av kongressens beslut.
Att partistyrelsen tillsätter en arbetsgrupp som ges i uppdrag att genomföra en genomlysning av processen för hur partiordförande och partisekreterare väljs vid en nyvalssituation, och komma med förslag för att öka transparensen och medlemmarnas inflytande till nästa kongress.
Att Socialdemokraterna i Stockholm ställer sig bakom motionen och antar den som sin egen.
Att Socialdemokraterna i Stockholm skickar motionen vidare till partikongressen.