Motion: Ett skattesystem för jämlikhet och rättvis omställning; beskattning av kapital och ägande

Sverige har ett skattesystem som inte förmår bära en ambitiös välfärdsstat och som i för låg utsträckning omfördelar från de ekonomiskt starka till de ekonomiskt svaga. Vi menar att en långsiktigt hållbar och stärkt finansiering för offentliga tjänster och åtaganden är nödvändiga. Detta kräver ett nytt skattesystem.

HÖJ KAPITALBESKATTNINGEN TILL 30 PROCENT

Under de senaste decennierna har beskattningen av kapital försvagats på flera sätt. Eftersom kapitalinkomsterna dominerar bland de med absolut högst inkomster har detta bidragit till att öka ojämlikheten i Sverige.

I 1991-års skattereform var ambitionen att olika typer av kapitalinkomster och förmögenheter skulle beskattas enhetligt och likformigt. Sedan dess har dock ambitionen om likformighet helt kommit av sig. En harmonisering av kapitalskatterna vid 30 procent är rimligt för att öka jämlikheten i samhället och finansiera de reformer som behövs för att skapa ett rättvist och hållbart Sverige. Eftersom kapitalinkomsterna är så ojämlikt fördelade skulle en enhetlig skattesats få ett mycket progressivt utfall.

GÖR FASTIGHETSSKATTEN PROGRESSIV FÖR ATT UTJÄMNA KLYFTAN MELLAN STAD OCH LAND

Trots namnet utgör den fastighetsavgift som infördes 2008 en skatt. Den stora skillnaden från innan 2008 är att ett maxtak för skatten införts: 1 589 kr per år för bostadsrätter respektive 9 287 kr per år för småhus år 2023. Detta maxtak gör nuvarande fastighetsskatt kraftigt regressiv: det skiljer endast några hundralappar mellan årsavgiften för ett hus värt lite över en miljon kronor i Hällefors och en villa värd 25 miljoner kronor i Djursholm. Nybyggda bostäder har också helt undantagits fastighetsskatt under en längre tid.

En återinförd fastighetsskatt baserad på marknadsvärde skulle ge flera positiva effekter. Skatten är progressiv och till skillnad från finansiella tillgångar är fastigheter svåra att gömma. Fastighetsskatter kan även inbringa betydande mängder kapital till statskassan som kan användas för välfärdssatsningar och transfereringar.

INFÖR EN GRÖN ARVS- OCH GÅVOSKATT

Arvs- och gåvoskatter är vanliga runt om i världen och finns i flera av Sveriges grannländer, bland annat Danmark, Finland, Tyskland, Storbritannien och Frankrike. Grundtanken bakom skatt på arv förenar den socialdemokratiska och liberala synen på rättvisa: att var och en ska födas lika in i samhället.

Sverige hade fram till januari 2005 en arvs- och gåvoskatt. Det fanns legitima problem med dessa två skatter som bör åtgärdas. Samtidigt finns det starka skäl för ett nyinförande. De ekonomiska klyftorna behöver minska. Dessutom har samhället idag ett tryckande ansvar för den jord vi lämnar till våra barn och barnbarn. Det är rimligt att nyttja en del av de värden som byggts upp av gångna decenniers utsläpp till att finansiera de löpande kostnader som krävs för klimatomställningen. En arvs- och gåvoskatt, där intäkterna riktas till grön omställning, har därför stor potential. Både för jämlikheten och en rättvis grön omställning.

UTRED OCH INFÖR EN FÖRMÖGENHETSSKATT

År 2013 visade nationalekonomen Thomas Piketty att ökad förmögenhetskoncentration tenderar att bli självförstärkande och därmed leder till växande ekonomiska klyftor. Som lösning föreslår Piketty bland annat ökad förmögenhetsbeskattning. Förmögenhetsskatter finns redan i ett antal europeiska länder och har dessutom seglat upp som ett hett ämne i den globala ekonomiska debatten.

För att vara säkra på att förmögenhetsskatten bäst är anpassad till dagens behov och förmögenhetskoncentration bör den noga utredas före införandet och förmögenhetsstatistik omgående samlas in. Utredningen bör analysera de system som finns runtom i EU och världen och premiera en utformning som gör det svårt att undvika skatten genom avancerad skatteplanering. Ett arbete för att möjliggöra effektiv förmögenhetsbeskattning även vid högre skattesatser bör också initieras på EU och OECD-nivå.

 Vi yrkar därför:

  1. Att Socialdemokraterna ska verka för en progressiv enhetlig kapitalbeskattning på minst 30 procent

  2. Att Socialdemokraterna ska verka för att en progressiv fastighets- eller markvärdesskatt baserad på marknadsvärde införs

  3. Att Socialdemokraterna ska verka för att en arvs- och gåvoskatt införs inriktad på de största arven och gåvotransaktionerna

  4. Att Socialdemokraterna ska verka för att förmögenhetsbeskattning utreds och genomförs 

  5. Att Socialdemokraterna i Stockholm ställer sig bakom motionen och antar den som sin egen

  6. Att Socialdemokraterna i Stockholm skickar motionen vidare till nästa partikongress