Motion: En grön investeringsbank
För att nå de svenska klimatmålen och Sveriges klimatåtaganden i EU kommer det att krävas omfattande investeringar i bland annat infrastruktur, industrins omställning och ny teknologi. En grön statlig investeringsbank vore ett kraftfullt verktyg för att göra detta möjligt. Detta eftersom staten kan göra något som de privata aktörerna idag inte klarar – att bidra med de stora summor långsiktigt och uthålligt kapital som den gröna omställningen kräver.
Det handlar om att ta vårt gemensamma klimatansvar på ett sätt som säkrar jobb och svensk industri och delar på kostnaderna för avgörande långsiktiga samhällsinvesteringar.
Vad säger experterna?
Klimatpolitiska rådet är tydligt med att investeringstakten måste öka. De pekar på att en stor potential finns i att utveckla statliga aktörer likt Europeiska investeringsbanken, Nordiska investeringsbanken, Almi Företagspartner, Svensk Exportkredit och det nya systemet med gröna kreditgarantier via Riksgälden och Exportkreditnämnden.
Utredningen Finansiering av näringslivets gröna omställning konstaterade år 2022 att finansieringsmöjligheterna behöver stärkas för omställningen av svensk etablerad industri, investeringar i ny teknologi samt för stora infrastrukturprojekt i Sverige. Statens riskdelning mot finansmarknaden måste öka genom att tillgodose mer uthålligt och flexibelt kapital genom både krediter, lån och riskkapital. Det statliga främjandet omfattar många olika aktörer och finansieringskällor. Kompetensen om klimatnytta och projektfinansiering bland myndigheter och statliga bolag behöver samlas för att stärka statens kapacitet att bedöma och ställa ut finansiering till lämpliga gröna investeringar.
Hur är en investeringsbank annorlunda från “vanlig” statlig upplåning?
Investeringsbankens främsta syfte är att till skillnad från upplåning via Riksgälden att mobilisera privat kapital och tillgodose billigt, tålmodigt kapital för investeringar som inte nödvändigtvis ska vara offentligt ägda över tid. En statlig investeringsbank vore ett kostnadseffektivt verktyg för att öka investeringstakten i exempelvis klimatsmarta bostäder, laddstolpar och energieffektiviseringsåtgärder i bostadsbeståndet och industrilokaler, bioraffinaderier, batterifabriker, och infrastruktur för koldioxidavskiljning och lagring. En statlig investeringsbank skulle också kunna användas för att sänka kostnaderna för enskilda medborgare att investera i elbil, energieffektivisering eller förnybar energi.
Investeringsbanken får kapital från staten som används som säkerhet för lån på den internationella kapitalmarknaden. Det gör det möjligt för investeringsbanken att precis som andra banker kunna ställa ut lån och garantier till större summor än det egna kapitalet till företag i behov av garantier eller långsiktiga lån till låg ränta. Genom ränteintäkterna vore investeringsbankens verksamhet vinstgenererande för staten.
Hur har andra länder gjort?
Flera länder har etablerat statliga investeringsbanker för att öka investeringstakten, bland andra Tyskland (Kreditanstalt für Wiederaufbau, KfW), Nederländerna (Nederlandse Waterschapsbank, NBW), Storbritannien (UK Infrastructure Bank) och Skottland (The Scottish National Investment Bank). EU har placerat de offentliga investeringsbankerna European Investment Bank (EIB) och European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) i hjärtat av sin nya industristrategi. EU-länder uppmanas att etablera nationella finansieringsinstrument för att komplettera Europeiska investeringsbanken.
Det nationella initiativet Fossilfritt Sverige, som samordnar näringslivets färdplaner för fossilfrihet, har också i sin finansieringsstrategi slagit fast att ett prioriterat förslag är att Svensk Exportkredit ska utvecklas till en grön investeringsbank. Den gröna investeringsbanken ska ha en djup kompetens att bedöma nya gröna innovativa projekt och ges en utökad låneram.
Sverige behöver en grön statlig investeringsbank
Sverige behöver en svensk grön investeringsbank som samlar flera kompletterande finansiella instrument, kompetenser om ny teknik och projektfinansiering, liksom kompetens om svenska företag och den svenska marknaden. Den skulle både kunna mobilisera mer kapital från den privata finansmarknaden och öka Europeiska investeringsbankens investeringar i Sverige. Det är en nödvändig och effektiviserande finansmarknadspolitisk åtgärd för att öka investeringarna i den gröna omställningen, skapa fler gröna jobb i Sverige och nå Sveriges och EU:s klimatmål.
Hur en grön investeringsbank skulle utformas bör därför utredas i närmare detalj. Utredningen bör bland annat omfatta att:
Analysera och ta ställning till vilka finansiella instrument som idag finns utspridda på olika aktörer som skulle kunna samlas i en investeringsbank för att stärka finansieringsmöjligheterna för omställningen av etablerad industri, investeringar i ny teknologi, stora infrastrukturprojekt, samt hushållens omställning;
Analysera och ta ställning till vilka kompetenser om klimatnytta och projektfinansiering som idag är utspridda på flera myndigheter och statliga bolag som bör samlas i en investeringsbank för att stärka kapaciteten att bedöma nya hållbara affärsmodeller, projektfinansiering och innovativ teknik;
Bedöma om Svensk Exportkredit skulle kunna utvecklas till en grön investeringsbank;
Föreslå ägardirektiv samt uppskatta vilka budgetanslag som skulle behövas för att en investeringsbank på ett ändamålsenligt sätt ska kunna öka statens riskdelning mot finansmarknaden genom att tillgodose mer uthålligt och flexibelt kapital;
Kartlägga internationella erfarenheter av statliga investeringsbanker med särskilt fokus på effekten på statens strategiska samordning och styrning av klimatomställningen.
Vi yrkar därför:
Att Socialdemokraterna ska verka för att en statlig grön investeringsbank etableras för att tillhandahålla billigt och långsiktigt kapital för offentliga och privata investeringar i klimatomställningen
Att Socialdemokraterna i Stockholm ställer sig bakom motionen och antar den som sin egen
Att Socialdemokraterna i Stockholm skickar motionen vidare till nästa partikongress.