4.5 Barnbidragslyft

Förslag: För att stärka barnfamiljernas ekonomi och kompensera de barnfamiljer som ser högre livsmedels- och boendekostnader höjs barnbidraget med 1000 kr per barn per månad till 2250 kr. Kostnaden beräknas till 24 miljarder år 1, 24,4 miljarder år 2 och 25 miljarder år 3.

Barnbidraget är en hörnsten i Sveriges generella välfärdssystem. Grundläggande för barnbidraget är att det innebär en påtaglig kompensation för de merkostnader det innebär att skaffa barn, samt att det betalas ut oberoende av familjens privatekonomi i övrigt. Utöver grundbidraget om 1250 kronor per barn och månad betalas flerbarnstillägg ut från andra barnet.

Barnbidragets storlek är avgörande för att upprätthålla förtroendet för generella transfereringssystem, där enskilda kvalificerar sig utan prövning av inkomst- eller sysselsättning. Utformningen av dagens barnbidrag, där bidraget är generellt och knyts till barnet istället för föräldrarnas inkomst, undviker samtidigt negativa marginaleffekter.

Barnbidraget är en avgörande inkomst för många barnfamiljer och har därmed en viktig fattigdomsbekämpande effekt. Enligt en rapport från Rädda Barnen levde nästan 200 000 barn i Sverige i ekonomisk utsatthet 2016. En rapport från 2019 konstaterade även att den ekonomiska familjepolitiken i allt lägre utsträckning förmår kompensera för de växande inkomstskillnaderna bland barnfamiljer.29 Vidare konstaterar Försäkringskassan att det krävs regelbundna höjningar för att barnbidraget ska fungera inkomstutjämnande.30 Det är därför uppenbart att barnbidraget inte längre är tillräckligt effektivt.

Reformisterna gör därför bedömningen att en kraftig förstärkning av barnbidraget behövs. Reformen beräknas kosta 24 miljarder kronor från och med år 1 och 25 miljarder från och med år 3.31 Barnbidraget indexregleras också i Reformbudgeten för att motverka en fortsatt värdemässig urholkning av barnbidraget.





29Rädda Barnen (2019) Välfärd - inte för alla 2019 - Den ekonomiska familjepolitikens betydelse för familjer i ekonomisk utsatthet.
30Försäkringskassan (2020) Barn- och familjeersättningar har stor betydelse för ekonomin i låginkomstfamiljer.
31Riksdagens Utredningstjänst (2020) Dnr: 2020:1160.