4.10 Utbyggd satsning på yrkesvuxenutbildningar i bristyrken och utökat äldreomsorgslyft
Förslag: För att rusta arbetskraften till att arbeta i bristyrken utökas yrkesvuxenutbildningen och äldreomsorgslyftet där anställda i äldreomsorgen får möjlighet att utbilda sig till vårdbiträde och undersköterska på arbetstid med bibehållen lön. Sammanlagt uppgår kostnaden för satsningarna till 3,4 miljarder år 1 och 6 miljarder fr.o.m år 2.
För dem som förlorar jobbet i den ekonomiska krisen är det avgörande med goda möjligheter att vidareutveckla sig inom sin bransch såväl som att utbilda sig till ett annat yrke. I 2019 års långtidsutredning visas att vuxenutbildning har positiva effekter på inkomster och sysselsättning.34 Jämlikhetskommissionen bedömer att en kraftig expansion av vuxenutbildningen är nödvändig, i synnerhet i tider av ekonomisk kris.35
Den ekonomiska krisen gör det svårt för kommuner att finansiera utbildningarna och därför behövs statligt stöd. Regeringen har redan tagit viktiga första steg. Kravet att kommunerna ska matcha statens satsning på yrkesutbildningen för att få ta del av pengarna togs bort för både år 2020 och 2021. Samtidigt finns det goda skäl att växla upp.
Reformisterna föreslår i linje med Jämlikhetskommissionen därför en ökning av vuxenutbildningen med 6 miljarder kronor. Dessa pengar delas mellan fler platser på yrkesvuxenutbildningen och att inom ramen för äldreomsorgslyftet ges möjlighet att utbilda sig till vårdbiträde och undersköterska på arbetstid med bibehållen lön. I budgetkalkylen räknas kostnaden för regeringens tilläggssatsning på yrkesvuxenutbildning av för att samlat nå Jämlikhetskmmissionens mål om 6 miljarder.
34SOU 2019:48, Kan utbildning för vuxna påverka jobbchanser och inkomster?
35Jämlikhetskommissionen (2020) En gemensam angelägenhet Vol. 2.