5.13​ Inför en exitskatt

Förslag: En exitskatt för fysiska personer införs i likhet med Skatteverkets tidigare förslag, anpassat för att bemöta de synpunkter som inkom i remissprocessen.120 Skatteintäkterna beräknas öka med 0,1 miljarder per år upp till en långsiktig förstärkning på en miljard per år.


I dagsläget blir en person som flyttar ut från Sverige skattskyldig för vinst som uppkommer av sålda aktier med mera upp till tio år efter aktieägarens utflyttning från Sverige. Regeln tillkom i bred politisk enighet och skärptes senast under alliansregeringens tid. Problemet med reglerna är att de länge varit lätta att undgå genom specialiserade upplägg med utländska brevlådeföretag. Undandragandet beräknas leda till ett skattebortfall på upp till 1 miljard kronor per år. 

I november 2017 kom Skatteverket med ett förslag på en lagändring som syftade till att täppa igen hålet på ett sätt som redan gjorts i flera andra EU-länder.121 Förslaget lades aldrig fram men Reformisterna gör bedömningen att problemet fortfarande bör åtgärdas. Tillsammans med experter på området gör Reformisterna bedömningen att de konstruktiva synpunkter och den kritik som inkom i förslagets remissprocess går att möta med mindre förändringar i exitskattens utformning. Exitskattens införande bedöms öka skatteintäkterna med 0,1 miljarder per år upp till en miljard per år långsiktigt.


120 Regeringen (2017) Remiss från Finansdepartementet Remiss av Skatteverkets promemoria Exitbeskattning för fysiska personer Diarienummer: Fi2017/04529/S1

121 Skatteverket (2017) Exitbeskattning för fysiska personer Beskattning av orealiserade kapitalvinster som upparbetats i Sverige