5.10​ Utred och inför en förmögenhetsskatt

Förslag: En förmögenhetsskatt utreds och införs. I avvaktan på utredningsförslaget införs en lyxbåtskatt som senare blir en del av förmögenhetsskatten. Lyxbåtskatten uppskattas ge intäkter på 0,25 miljarder kronor år ett och 0,5 miljarder år två. Förmögenhetsskatten beräknas ge intäkter på 6 miljarder kronor från och med år tre.


År 2013 visade nationalekonomen Thomas Piketty i sin bok Kapitalet i tjugoförsta århundradet att ökad förmögenhetskoncentration tenderar att bli självförstärkande och därmed leda till fortsatt växande ekonomiska klyftor. För att motverka den trenden föreslår Piketty bland annat användning av förmögenhetsskatter. Förmögenhetsbeskattning finns redan i olika varianter i ett antal europeiska länder och seglade dessutom upp som ett hett ämne i den amerikanska primärvalsdebatten 2019.

För att säkerställa att förmögenhetsskatten är optimalt anpassad till dagens behov och förmögenhetskoncentration föreslår Reformisterna att den ska utredas före införandet, samtidigt som steg snabbt ska tas för att återupprätta det förmögenhetsregister som Sverige tidigare har haft. Utredningen bör analysera de system som finns runtom i EU och världen och premiera en utformning som gör det svårt att undkomma skatten genom avancerad skatteplanering. En försiktig uppskattning är att en förmögenhetsskatt kan öka de statliga intäkterna med 6 miljarder kronor.114

Högt värderade tillgångar bör utgöra en naturlig del av beskattningsunderlaget för en ny förmögenhetsskatt – däribland ägande av lyxartiklar som dyra båtar och bilar. I väntan på utredning och införande av en förmögenhetsskatt bör därför en lyxbåtskatt införas på båtar med ett värde över en miljon kronor. Eftersom skatten är avhängig av att ett strukturerat båtregister upprättas beräknas den inbringa 0,25 miljarder år ett och 0,5 miljarder år två, innan den ersätts av den mer omfattande förmögenhetsskatten med beräknade intäkter på 6 miljarder kronor från och med år tre. Den totala intäktspotentialen från en fullt införd lyxbåtskatt beräknas till över 1 miljard kronor.115

Det finns potential att införa en betydligt offensivare förmögenhetsskatt än vad som skulle behövas för att möta de prognostiserade inkomster som ryms i denna Reformbudget. Reformisternas bedömning är dock att detta är avhängigt av ett bättre europeiskt och globalt system för förmögenhetsbeskattning. Sverige bör därför ta initiativ till ett arbete för att möjliggöra effektiv förmögenhetsbeskattning även vid högre skattesatser på EU- och OECD-nivå.


114 Riksdagens Utredningstjänst (2019) Dnr 2019:622

115 Bustos, E. och Örjes, E. (2020) Skatten och Kapitalet, Tankesmedjan Tiden