5.7​ Inför en klimatvärnskatt

Förslag: En klimatvärnskatt införs på höga inkomster. Klimatvärnskatten fasas in som ett tillägg från årsinkomster på 700 000 och gör att de med årsinkomster på över 1 miljon kronor totalt betalar omkring två tredjedelar av en löneökning i inkomstskatt. Detta beräknas öka de statliga intäkterna med 6 miljarder kronor. Inkomsterna från skatten öronmärks för klimatsatsningar.


Värnskatter i olika former har funnits runt om i Europa för att finansiera försvarssatsningar. I Sverige infördes värnskatten på 90-talet som ett led i saneringen av de offentliga finanserna. Värnskatten avskaffades vid årskiftet 2019/2020. Idag finns ett starkt behov av att minska de ekonomiska klyftorna. Samtidigt står Sverige inför en klimatkris och har ett akut behov av att minska utsläppen och finansiera introduktionen av ny, grön teknik. Enligt beräkningar gjorda av Stockholm Environment Institute och hjälporganisationen Oxfam ger tiondelen med högst inkomst i Sverige upphov till sju gånger mer koldioxidutsläpp än tiondelen med lägst inkomst.111 För det absoluta toppskiktet är skillnaderna ännu större: den rikaste procentens utsläpp beräknas vara sex gånger större än genomsnittssvenskens och 17 gånger större än den fattigaste tiondelens. En klimatvärnskatt hanterar därför flera problem på samma gång. Den bidrar till att dämpa utsläppen där dessa är som störst och följer därmed logiken “förorenaren betalar”. Den sörjer också för att de löpande kostnaderna för klimatomställningen inte läggs på dem som idag saknar ekonomiska marginaler. Slutligen bidrar den till att minska de ekonomiska klyftorna. 

Reformisternas klimatvärnskatt är utformad som ett skattetillägg som fasas in från inkomster över 700 000 per år för att bli som störst för inkomster över en miljon kronor om året. Tillägget gör att den totala inkomstskatten exklusive arbetsgivaravgift på en löneökning över årsinkomster på en miljon maximalt uppgår till två tredjedelar av löneökningen. Den totala inkomstskatten uppgår dock inte till 50 % av inkomsten förrän vid inkomster över 1,6 miljoner kronor om året.

Klimatvärnskatten förväntas inbringa 6 miljarder kronor. Intäkterna öronmärks tillsammans med intäkter från grön arvs- och gåvoskatt, flygmilsskatt samt utfasning av klimatskadliga subventioner för löpande klimatsatsningar under avsnittet En svensk grön ny giv.


111 Oxfam (2020). Svensk klimatojämlikhet – Behovet av en rättvis omställning, Oxfam Media Brie ng, 8 december 2020.