​5.8​ Utred och inför en grön arvs- och gåvoskatt 

Förslag: En grön arvs- och gåvoskatt utreds och införs. Skatten ska inriktas på de största arv- och gåvotransaktionerna. Detta uppskattas långsiktigt öka de statliga intäkterna med 7,8 miljarder kronor. Inkomsterna öronmärks för klimatsatsningar.


Arvs- och gåvoskatter är vanliga runt om i världen och finns i flera av Sveriges grannländer, bland annat Danmark, Finland, Tyskland, Storbritannien och Frankrike. Grundtanken bakom skatt på arv förenar den socialdemokratiska och liberala synen på rättvisa. Att gåvor och arv jämställs i detta hänseende är nödvändigt för att skatten inte ska kunna kringgås. 

Sverige hade fram till januari 2005 en arvs- och gåvoskatt. Den tidigare arvsskatten hade problem som bör åtgärdas. Samtidigt finns starka skäl för ett återinförande. De ekonomiska klyftorna behöver minska. Dessutom har samhället idag ett påträngande ansvar för den jord vi lämnar till våra barn och barnbarn. Det är rimligt att nyttja en del av de värden som byggts upp av gångna decenniers utsläpp till att finansiera de löpande kostnader som krävs för klimatomställningen. Argumenten är snarlika dem som gäller en klimatvärnskatt. De som genererat mest utsläpp betalar generellt sett mest. Och de som har minst marginal att bekosta omställningen betalar generellt sett minst. 

Därför föreslår Reformisterna en återinförd grön arvs- och gåvoskatt, där intäkterna öronmärks för grön omställning. Liknande förslag har bland annat lyfts av Tysklands Advisory Council on Global Change.112 För att ta itu med problemen hos den tidigare svenska arvs- och gåvoskatten utreds utformningen skyndsamt före införandet. En grön arvs- och gåvoskatt inriktad på de största arv- och gåvotransaktionerna uppskattas kunna leda till en långsiktig inkomstförstärkning på 7–10 miljarder kronor. Intäkterna öronmärks tillsammans med intäkter från klimatvärnskatt, flygmilsskatt samt utfasning av klimatskadliga subventioner för löpande klimatsatsningar under avsnittet En svensk grön ny giv.


112 German Advisory Council on Global Change (WBGU), Special Report – Development and Justice Through Transformation: The Four Big ‘I’s, 2017