4.4​ En grön ny giv för Sverige

Förslag: För att finansiera en svensk grön ny giv och möjliggöra att Sverige uppnår klimatmålet netto nollutsläpp år 2035 tillförs 30,5 miljarder år ett, 32,5 miljarder år två och 38,8 miljarder år tre.



För att driva på en grön omställning som tar klimatkrisen på allvar föreslår Reformisterna en grön ny giv för Sverige – ett reformpaket för en modern, grön näringslivspolitik och en rättvis grön omställning, i linje med Parisavtalets mål och med sikte på fossilfrihet och netto nollutsläpp år 2035. Satsningen är inte bara nödvändig för att rädda klimatet. Den kommer att ge jobb och positionera Sverige i framkant av en ofrånkomlig utveckling mot en fossilfri framtid.

Planen innebär ett nytt grepp om den svenska klimatpolitiken, där principiella ställnings- taganden som “förorenaren betalar” vidgas till en målorienterad politik med strategiska och riktade sektor- och teknikspecifika åtgärder.

I planen ingår 18 sektorövergripande åtgärder som spänner över hela samhället och driver på och möjliggör omställningen. Dessa kompletteras med 51 sektorspecifika åtgärder för att lösa specifika problem. Bland åtgärderna ingår både lagändringar och kostnadsposter, och dessa utvecklas närmare i rapporten En grön ny giv för Sverige.56 I denna Reformbudget bidrar vi med den finansiering som krävs för att finansiera allt från återskapande av kolsänkor i våt- och jordbruksmarker till köp av skyddsvärd skog och införandet av en jobbgaranti för dem vars arbete påverkas av den gröna omställningen.

Figur 10. En grön ny giv för Sverige. Planen består av 73 styrmedel och reformer som täcker in samhällsekonomin i dess helhet. Den går att läsa på Reformisternas hemsida.57

Figur 10. En grön ny giv för Sverige. Planen består av 73 styrmedel och reformer som täcker in samhällsekonomin i dess helhet. Den går att läsa på Reformisternas hemsida.57

Med planen beräknas Sveriges territoriella nettoutsläpp vara noll redan 2034. Kvarvarande restutsläpp kompenseras genom ökad kolsänka i jord- och skogsbruk, och koldioxidavskiljning och lagring från biogena utsläppskällor, så kallad bio-CCS. Samtidigt förväntas de konsumtionsbaserade utsläppen reduceras avsevärt. Planen uppskattas, konservativt räknat, leda till 150 000–240 000 nya direkta arbetstillfällen, förstärkt konkurrenskraft för svensk industri och en samhällsekonomisk vinst på över 2 000 miljarder kronor.

För finansieringen av en grön ny giv föreslår Reformisterna att 30,5 miljarder tillförs år ett, 32,5 miljarder år två och 38,8 miljarder år tre. Medlen finansieras bland annat genom gröna skatter och utfasning av klimatskadliga subventioner. Detta tillgodoser att kostnaderna för omställningen främst belastar de delar av befolkningen som har störst ekonomiskt utrymme och generellt står för de största utsläppen. 


56 Reformisterna (2021) En grön ny giv för Sverige.

57 Reformisterna (2021) En grön ny giv för Sverige.