4.11 Utbyggd satsning på yrkesvuxenutbildning, arbetsmarknads- utbildning och äldreomsorgslyft
Förslag: För att varaktigt minska långtidsarbetslösheten och rusta arbetskraften till arbete i bristyrken utökas yrkesvuxenutbildning, arbetsmarknadsutbildning och äldreomsorgslyftet. Därtill tillförs medel till Arbetsförmedlingen samtidigt som denna ges större möjligheter att anvisa arbetslösa till reguljär utbildning med bibehållen arbetsmarknadspolitisk ersättning. Sammanlagt uppgår kostnaden för satsningarna till 6 miljarder år ett och 9 miljarder från och med år två. Utöver detta tillkommer satsningen på 3 miljarder inom ramen för En grön ny giv för Sverige.
Arbetsmarknadspolitiken har under lång tid bantats och styrts om från riktade utbildningsinsatser till betoning på matchning och sämre villkor som “incitament” för att söka arbete. Som verktyg har också typer av lönesubventioner blivit vanligare.70 Kraven på grön omställning och stärkt välfärd innebär en ökad efterfrågan på kvalificerad arbetskraft och om inte staten agerar i tid riskerar betydande flaskhalsar att uppstå. Långtidsutredningen från 2019 visade att vuxenutbildning har positiva effekter på både inkomster och sysselsättning,71 och för dem som förlorat jobbet före eller under coronakrisen är det avgörande med goda möjligheter att vidareutveckla sig inom sin bransch eller att utbilda sig till ett annat yrke. Jämlikhetskommissionen bedömer att en kraftig expansion av vuxenutbildningen är nödvändig, i synnerhet i tider av ekonomisk kris.72
För att möta behovet av arbetskraft och samtidigt bryta den långvariga trenden av hög arbetslöshet behövs en betydande satsning på utbildning och förstärkt aktiv arbetsmarknadspolitik. Regeringens äldreomsorgslyft och aviserade förslag om nytt omställningsstudiestöd och omställnings- och kompetensstöd är viktiga bidrag, men mer kommer att behövas.
Reformisterna föreslår därför i linje med Jämlikhetskommissionen en ökning av vuxenutbildningen med sammanlagt 6 miljarder kronor. Dessa fördelas mellan fler platser på yrkesvuxenutbildning och en förstärkning av äldreomsorgslyftets möjligheter att utbilda sig till vårdbiträde och undersköterska på arbetstid med bibehållen lön.
I dagsläget genomgår Arbetsförmedlingen en systemnedbrytande privatisering. Reformisterna föreslår att marknadisering av arbetsmarknadsinsatser genom storskalig upphandling av stöd- och matchningstjänster omedelbart rullas tillbaka och att Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag stärks med 1 miljard kronor. Det skulle innebära en utökning i reala termer jämfört med anslaget före coronakrisen. Därutöver anslås 2 miljarder kronor för att möjliggöra att arbetslösa i högre grad också kan anvisas till reguljär utbildning med bibehållen arbetsmarknadspolitisk ersättning.
Till dessa satsningar ska också räknas de 3 miljarder för utbildningssatsningar som återfinns i En grön ny giv för Sverige, däribland en jobbgaranti för de som förlorar jobbet i den gröna omställningen.73
Tillsammans med regeringens aviserade förslag om nytt omställnings- och kompetensstöd utgör dessa reformförslag ett avgörande steg mot en återupprättad aktiv arbetsmarknadspolitik och politik för livslångt lärande, med potential att tillsammans med en grön ny giv och satsningar på stärkt välfärd återupprätta målet om full sysselsättning.
Fullt sjösatt uppgår satsningen på aktiv arbetsmarknadspolitik till 12 miljarder kronor från år två och framåt, varav 3 miljarder återfinns inom budgetposten för En grön ny giv för Sverige.
70 Habibja, Adnan (2020) Vad har hänt med den aktiva arbetsmarknadspolitiken? Ekonomisk debatt, årg 48, nr 6, s. 8-20.
71 SOU 2019:48, Kan utbildning för vuxna påverka jobbchanser och inkomster?
72 Jämlikhetskommissionen (2020) En gemensam angelägenhet Vol. 2.
73 Reformisterna (2021) En grön ny giv för Sverige