4.22 Myndighetsoffensiv mot arbetslivskriminalitet

Förslag: För att förstärka arbetet med inspektion och förhindra fusk, utnyttjande och olyckor tillförs Arbetsmiljöverket 0,5 miljarder kronor från och med år ett och ytterligare 0,5 miljarder avsätts för en myndighetsgemensam offensiv mot arbetslivskriminaliteten. 


Arbetsmiljöverket gör bedömningen att antalet företag som systematiskt bryter mot arbetsmiljöregler för att få konkurrensfördelar ökar.88 Detta är inte bara en fråga om en dräglig arbetsmiljö utan också om liv och död då antalet arbetsolyckor ligger fortsatt högt.89 Enligt Arbetsmiljöverket avlider ca 500 personer varje år i sjukdomar som orsakas av arbetsrelaterad stress.90 Inspektionskapaciteten behöver därför stärkas avsevärt för att säkerställa att lagar och regler följs. 

Många branscher i Sverige har omfattande och systematiska problem med arbetslivskriminalitet, där människor exploateras och utnyttjas, lagar och regler ignoreras och seriösa företag konkurreras ut.91 Detta är i många fall ett resultat av nyliberala systemförändringar men det är också en konsekvens av att svensk myndighetstillsyn inte har möjlighet att upptäcka och beivra arbetslivskriminalitet i den utsträckning som behövs. För att möjliggöra en kraftig myndighetsgemensam offensiv mot arbetslivskriminaliteten avsätts därför 0,5 miljarder inom budgeten utöver de 0,5 miljarder som avsätts specifikt för arbetsmiljöverket från och med år ett.


88 Regeringen (2020) En god arbetsmiljö för framtiden – regeringens arbetsmiljöstrategi 2021–2025

89 Arbetsmiljöverket (2021) Kort händelsebeskrivning av dödsolyckor i arbete

90 Altinget (2019) AV: Mer än hälften av alla arbetsgivare följer inte lagen

91 Arbetsmiljöverket m.fl. (2020) Lägesrapport För det myndighetsgemensamma arbetet mot fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet